Welke verwarming kiezen bij renovatie?


Van plan om te renoveren? Dan moet u ook stilstaan bij de vraag: “welke verwarming kiezen bij renovatie?”. Er bestaan immers tal van mogelijkheden. Enerzijds moet u de brandstof kiezen waarop u wil verwarmen. Aardgas, hout, elektriciteit of nog iets anders? Daarnaast moet u kiezen welke elementen uiteindelijk warmte afgeven in de verschillende ruimtes. Gaat u voor traditionele radiatoren? Of liever een onzichtbare vloerverwarming? U leest er hier alles over.

Doorgaan met bestaand verwarmingssysteem of juist een andere brandstof/energiebron?

Duurzame energie is hét codewoord als het om verwarmen gaat. Indien u uw verwarmingsinstallatie moet vernieuwen, bekijk dan zeker hoe u dit kan doen. Het is niet enkel milieuvriendelijk, maar op termijn zal u het voelen in uw portemonnee. Het is daarbij zeker interessant om na te gaan of u zelf energie kan opwekken via de zon, aardwarmte of de wind. Wanneer de huidige verwarming op stookolie werkt, kijkt u ook best hoe oud deze installatie is. Is de stookolieketel jonger dan 15 jaar, is er geen haast om over te schakelen. Bij oudere modellen doet u dit best wel. In bestaande gebouwen is het niet meer toegestaan om een nieuwe stookolieketel te plaatsen als u de mogelijkheid hebt om aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Bij een grondige renovatie is het sowieso verboden.

Overzicht van verwarmingssystemen

Er zijn heel wat mogelijkheden om uw woning te verwarmen. Aardgas, stookolie en elektriciteit zijn de meest bekende, maar er zijn heel wat andere alternatieve verwarming mogelijkheden.

verwarming gas

Verwarmen op aardgas

Verwarmen op gas is een zuinige en onderhoudsvriendelijke optie. Gemiddeld gaat een verwarmingsketel vijftien jaar mee. U kiest best voor een condensatieketel (cv-ketel), deze verbruikt minder. Wel is er een aangepaste rookafvoer nodig. U kan aardgas perfect combineren met hernieuwbare energie. Het installeren van een gasketel kost gemiddeld tussen de €1.450,- en €4.200,-. De plaatsing zit hier niet bij inbegrepen.

Verwarmen op stookolie

Wanneer u verwarmt op mazout of stookolie, hebt u drie onderdelen nodig. De mazouttank voor de opslag van de brandstof, de mazoutketel die de brandstof omzet naar warmte en de verwarmingselementen die de warmte afgeven. Een mazouttank kost tussen de €1.400,- en €4.400,-. Ondergrondse tanks zijn duurder. Voor de mazoutketel moet u gemiddeld €5.000,- rekenen. Het is echter niet altijd meer toegelaten om stookolieketels te plaatsen. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties is het sowieso verboden. Ook een aardgasaansluiting is in grote nieuwbouwprojecten niet meer toegestaan. Veel mensen hebben nog een mazouttank bovengronds, ondergronds of in de kelder staan. Indien u aan de renovatie van een verwarming denkt is het verstandig om deze eerste te laten verwijderen. Mazouttank verwijderen prijs voorstellen vergelijken is hierbij aangeraden.

elektrische verwarming

Verwarmen op elektriciteit

Wanneer u verwarmt op elektriciteit zal een centrale sturing de ruimtes energiezuinig en snel verwarmen. Zeker wanneer u dit combineert met zonnepanelen, zou de factuur wel eens goed kunnen meevallen. Het verbruik ligt echter wel hoger dan bij een traditionele verwarming op aardgas of stookolie. De installatiekosten zijn dan weer goedkoper. Elektriciteit is een milieuvriendelijke en erg veilige verwarmingsbron. U kan meerdere types van verwarmingselementen aansluiten op een elektrisch systeem.

verwarmen met biobrandstof

Verwarmen met biobrandstof

Een alternatief is verwarmen met een pelletketel of biomassaketel. Waar u bij een pelletketel enkel pellets kan gebruiken, kan u bij een biomassaketel ook stoken op houtblokken of -snippers. Deze ketels werken net als de gewone verwarmingsinstallatie, maar u maakt gebruik van organische brandstoffen. Beide systemen zijn aan te sluiten op uw centrale verwarmingsnet, halen een hoog rendement en zijn ecologisch verantwoord. De investering valt wel duurder uit. Bovendien hebt u een grote opslagruimte nodig voor de pellets of het hout.

verwarmen warmtepomp

Verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de bodem, lucht of water. Er zijn dus drie soorten. De lucht-luchtwarmtepomp is de meest voordelige in prijs. De lucht-waterwarmtepomp is duurder, maar haalt een hoger rendement. Het duurste is de grond-waterwarmtepomp die tevens ook het meest efficiënt is. Als u een warmtepomp met zonnepanelen combineert, verwarmt u volledig duurzaam. De compressor van de warmtepomp wordt namelijk met elektriciteit aangedreven. Al bestaan er ook gaswarmtepompen die door een gasbrander worden aangedreven. Een warmtepomp is enkel zinvol in een goed geïsoleerde woning. Prijzen liggen tussen €7.500,- en €25.000,-.

welke verwarming kiezen bij renovatie

Hybride verwarmen

Indien u nog niet volledig op een warmtepomp wil overstappen of wanneer uw huis niet voldoende is geïsoleerd voor een warmtepomp, kan u kiezen voor een hybride installatie. U combineert dan een lucht-waterwarmtepomp met een condensatieketel. Wanneer de pomp niet voldoende warmte haalt uit de buitenlucht, springt de ketel bij. Een andere mogelijkheid is het combineren van een zonneboiler met een warmtepomp.

Verwarmen via een warmtenet

In bepaalde regio’s is het mogelijk om uw verwarming aan te sluiten op een warmtenet. Dat is een ondergrondse circulatieleiding die aangesloten is op een warmtebron zoals een grote fabriek die veel restwarmte heeft of een warmtecentrale. Met een warmtenet bent u zeker van duurzame energie en hebt u geen klassieke verwarmingsketel nodig.

Met welk verwarmingselement wilt u verwarmen?

Zodra u beslist hebt op welke brandstof u het huis zal verwarmen, komt de volgende vraag. Via welke elementen moet de warmte zich verspreiden in de woning? Radiatoren, kachels en vloerverwarming zijn de meest gekende, maar er zijn heel wat meer mogelijkheden.

Radiatoren

Radiatoren zijn de meest bekende verwarmingselementen. Het voordeel is dat u ze kan gebruiken bij verschillende soorten van brandstof. Ook zijn ze goedkoop in vergelijking met andere elementen en kunnen ze makkelijk aangesloten worden op de centrale verwarming. Radiatoren zijn er in verschillende uitvoeringen in designs, denk aan buis- of paneelradiatoren. Wel nemen ze plaats in en vergaren ze stof. Voordeel is dan weer dat een radiator de kamer snel opwarmt. Het vermogen van een radiator wordt uitgedrukt in Watt. Hoeveel Watt u precies nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte en de isolatie van het huis. Het is erg belangrijk om de juiste capaciteit te plaatsen. Op die manier vermijdt u al te hoge energiekosten. Voor een radiator betaalt u gemiddeld €75,- à €300,-.

Wandverwarming

Er zijn twee systemen van wandverwarming: in of aan de muur. Wanneer u de wandverwarming in de muur laat inbouwen, kan dit met waterleidingen of met elektrische kabels. Het voordeel van wandverwarming in de muur is dat het energiezuiniger en plaatsbesparend is. Ook hebt u geen last van stof, maar wel meer stralingswarmte. Daar tegenover staat dat dit systeem complexer is om te plaatsen en dus duurder zal uitvallen. Ook moet u nadien opletten met boren in die wanden. Reken gemiddeld op €50,- à €100,- per vierkante meter. Verwarming aan de muur is aan de hand van radiatoren, infraroodpanelen, enz. Deze zijn relatief goedkoop en snel geplaatst. Wel zorgen ze voor hogere energiekosten, plaatsverlies en minder stralingswarmte.

Vloerverwarming

Wanneer u kiest voor vloerverwarming, krijgt u een aangename warmteverdeling in de ruimte. Ook is de temperatuur makkelijk te regelen. Het is een onzichtbare manier van verwarmen, dus u moet geen extra ruimte in de kamer voorzien. Het grote voordeel is de lage energiekost. Het systeem werkt op een lage watertemperatuur wat veel minder energie vraagt. Er bestaan verschillende soorten van vloerverwarming, zoals een nat of een droog systeem. Ook kan u kiezen voor elektrische vloerverwarming, al wordt dit vooral gebruikt voor ruimtes die niet voortdurend verwarmd moeten worden. Tot slot kan u vloerverwarming in de bestaande vloer inwerken door sleuven te frezen in de chape waarin de leidingen komen te liggen. Vloerverwarming zorgt voor een lagere energiefactuur, maar de aankoop kan tot wel 30% hoger liggen ten opzichte van traditionele radiatoren.

Convectoren

Convectoren verwarmen ruimtes via convectiewarmte zoals de naam al voorspelt. Ze zijn ideaal om als bijverwarming te gebruiken en dus niet om een ruimte continu warm te houden. Ze warmen een ruimte snel op en zijn eenvoudig te installeren. Er zijn mobiele en wandmodellen.

Infraroodpanelen

Bij een infrarood verwarming wordt de omliggende massa in plaats van de lucht verwarmd. Het is een erg snelle verwarmingsmethode die vaak in badkamers terug te vinden is. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in de vorm van panelen, vloerverwarming of kachels. Vooral de panelen zijn populair omwille van hun strak design. Als hoofdverwarming is infrarood echter niet altijd aan te raden. Het wordt vooral ingezet als bijverwarming, in ruimtes die niet voortdurend moeten opgewarmd worden.

Airco

Airco is natuurlijk de oplossing om het huis koel te houden bij warme temperaturen. Airco kan echter ook het huis verwarmen. Het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die uw woning op temperatuur houdt. En dat op duurzame en milieuvriendelijke wijze. Een airco die ook kan verwarmen vindt u tussen de €2.500,- en €8.000,-.

Houtkachel

Een kachel zorgt in de eerste plaats voor gezelligheid. Evengoed kunnen ze de kern van verwarming zijn voor uw woning. U kan namelijk een houtkachel aansluiten op de centrale verwarming. We spreken dan van een CV-haard of -kachel die duurder is dan een klassieke kachel. Een kachel werkt op hout.

Pelletkachel

Bij en pelletkachel verwarmt u met geperste houtstaafjes of houtsnippers, ook wel houtpellets genoemd. Ze zien eruit als een gewone houtkachel, maar de pellets worden vanuit een reservoir automatisch naar de vuurkorf getransporteerd. Pelletkachels staan tegenwoordig technologisch volledig op punt en bieden een hoog rendement, hoger dan een houtkachel. Ze zorgen voor dagenlange verwarming zonder dat u in tussentijd moet bijvullen. Een schouw is niet nodig, enkel een goede rookgasafvoer. Net als een houtkachel, zorgt een pelletkachel voor gezellige sfeerverwarming, al kan het evengoed gebruikt worden als volwaardig alternatief van een verwarmingsketel. Wel is de pelletkachel duurder in aankoop dan een houtkachel omwille van de techniek in de kachel. U geniet echter van een hoog rendement en de aankoop van de pellets is ook relatief goedkoop.

Keramische kachel

Een keramische kachel werkt net als een elektrische kachel op elektriciteit, maar het verwarmingselement is van keramiek in plaats van ijzer. Een keramische verwarmingsplaat wordt minder warm, maar verwarmt de ruimte toch snel en gelijkmatig op. Deze kachels zijn daarom energiezuiniger en veiliger dan de meeste andere kachels.

Hoe wilt u uw temperatuur in huis regelen?

Aan de hand van een thermostaat regelt u de temperatuur in huis. Er zijn verschillende soorten van thermostaten. De digitale versie wordt het meest gekozen omwille van de mogelijkheden tot programmatie. Daarnaast is er ook een slimme thermostaat die gekoppeld is met het internet via WiFi. De thermostaat voorspelt zelf wanneer de verwarming moet opstarten. U kan deze op afstand bedienen op uw smartphone. De klokthermostaat is tot slot aan het verdwijnen. Deze werkt met een tijdmechanisme. Daarnaast kan u aan bepaalde warmte-elementen zoals radiatoren regelbare thermostaatkranen hangen zodat u de warmte per ruimte individueel kan regelen.

Zijn er premies waarmee u rekening kan houden?

De overheid stimuleert energiezuinig verwarmen en voorziet dan ook een aantal financiële tegemoetkomingen. Wanneer u uw woning renoveert naar een lage energie-, passief of nulenergiewoning, zal u minder belasting betalen. Bij ingrijpende energetische renovaties krijgt u korting op onroerende voorheffing en geniet u van verlaagde registratierechten. Verder heeft u bij renovatie recht op het verminderd btw-tarief van 6% als de woning 10 jaar of ouder is. Tot slot kan u in aanmerking komen voor de VerbouwPremie. Meer informatie over dit alles vindt u hier .